Lignje u paradajz sosu

Dinstane lignje u paradajz sosu i belom vinu. Njam😋.

Može da se ubaci i pirinač. Kao prilog mladi krompir uvaljan u palentu i zapečen u rerni.

Posna sarma

Recept je klasičan. Lignje odmrznuti, očistiti, oprati i iscediti, potom iseckati i posoliti.

Prethodno iseckati tri glavice crnog luka i izdinstati na ulju sa malo šećera, ide brže, a i ubija kiselost paradajz sosa.

U propržen luk dodajemo lignje, bosiljak, beli luk u prahu, i posle nekoliko minuta i paradajz sos. Dinstamo petnaest minuta na jačoj vatri, i pred kraj sipamo i malo belog vina. Nakon pet minuta krčkanja u belom vinu, skinemo sa vatre.

Gotovo😋

Krompir isečemo i uvaljamo u palentu, crvenu papriku, so i ulje. Na 230 stepeni pečemo u rerni, u tepsiji, ali na papiru za pečenje, bez premazivanja uljem. Krompir tako bude hrskaviji i lepši.

Latinski naziv: Loligo vulgaris

Lignja je glavonožac s 10 krakova. Glava s velikim očima odvojena je od trupa (plašta) koji je nalik na kesicu. Sadrži crnilo kojim se štiti od neprijatelja. Naraste do 40 centimetara, a živi u Sredozemnom moru i duž istočne obale Atlantskog okeana.

U lignjama se uživalo još od antičkih vremena. Načini pripremanja liganja osobito su se razvili u Grčkoj i Vizantiji, a kasnije u Mletačkoj Republici po svim njenim delovima. Jela od liganja pripremala su se i u Španiji i južnoj Francuskoj.

Prema smernicama piramide pravilne ishrane lignje su u grupi zajedno s ostalim vrstama ribe, mesom, jajima, mahunarkama i orašastim plodovima.

Osim što su bogate visokokvalitetnim belančevinama, lignje sadrže značajne količine vitamina i minerala: vitamina B12, riboflavina, niacina, pantotenske kiseline, vitamina E, vitamina C, vitamina B6, tiamina, selena, fosfora, cinka, magnezijuma, kalija, gvožđa i kalcijuma.

Lignje su odličan izvor proteina, vitamina B12 , riboflavina , selena i fosfora te dobar izvor niacina, pantotenske kiseline i cinka.

Similar Posts