na danasnji dan 2.5.

Na današnji dan 02.05.

Pogledajte događaje koji su se desili na današnji dan. Pronađite poznate ličnosti rođene ili umrle na današnji dan. Sveci pravoslavne crkve na današnji dan.

Dnevni horoskop za 2. maj

Na današnji dan 02.05.

1519. – umro Leonardo da Vinci, talijanski slikar, graditelj, istraživač prirode, matematičar, tehnički stručnjak i izumitelj.

Leonarda da Vincijem smatramo najvećim genijem renesanse, čovjekom koji utjelovljuje renesansni ideal svestrana čovjeka – višestruko nadarena čovjeka neutažive znatiželje i žudnje za novim spoznajama.

Osim u umjetnosti, dao je doprinose anatomiji, botanici, geologiji, matematici, optici, mehanici, astronomiji, hidraulici, niskogradnji, tehnici proizvodnje oružja i urbanistici.

Njegov slikarski rad utjecao je više od stoljeća nakon njegove smrti na talijansku umjetnost.

Preduhitrio je mnoga meteorološka i geološka otkrića, razumijevao je efekt Mjeseca na plimu i oseku, nagovijestio je moderno shvaćanje formiranja kontinenata te je pretpostavio podrijetlo fosiliziranih ljuštura. Bio je među prvim osnivačima znanosti o hidraulici i vjerojatno je izumio hidrometar.

Njegova shema za gradnju kanala riječnih sustava još i danas ima praktičnu vrijednost. Predstavio je velik broj genijalno osmišljenih strojeva, od kojih su mnogi bili potencijalno upotrebljivi, između njih i ronilačko odijelo.

Njegove leteće naprave, iako se nisu mogle koristiti u praksi, utemeljile su zvučne zakone aerodinamike

Na današnji dan 02.05.

1902. – Premijerno je prikazan prvi naučno-fantastični film, Put na mesec (franc. Le voyage dans la lune).

1729. – Rođena Katarina II Aleksejevna (rus. катери́на II Алексе́евна), poznata kao Katarina Velika (rus. Екатери́на Вели́кая), rođena kao Sofija Avgusta Frederika fon Anhalt-Cerbst (njem. Sophie Friederike Auguste von Anhalt-Zerbst), carica Rusije.

 

Similar Posts