Svetski dan slobode medija

Svetski dan slobode medija 3. maj

Generalna skupština UN je 1993. godine proglasila 3. maj za Svetski dan slobode medija.

Svetski dan slobode medija prilika da se kao društvo podsetimo zašto su mediji, novinari i svi medijski zaposlenici važni svim građanima, važno da se tog dana podsetimo o ulozi medija za pojedinca i društvo.

Uloga, ali i obaveza medija jeste da informišu, obrazuju i zabave.

Brankica Stanković dobitnica svetske nagrade Posvećeni novinar

Sloboda medija u jednoj zajednici, kako lokalnoj, tako i globalnoj, slika je stanja jednog društva, vladavine prava, uvažavanja različitosti i poštovanja dostojanstva, kao i svih drugih vrednosti. Slobodni mediji su ujedno i preduslov slobodnog društva u kojem je rasprava put ka nalaženju kompromisa, a oprečni stav nečija sloboda.

Transparentnost rada svih organa vlasti i pouzdanost informacija kojima oni raspolažu osnovni alat novinarskog poziva. Svi organi vlasti treba da poštuju slobodu medija i izražavanja i njihovo pravo na pristup informacijama od javnog značaja.

Reporteri bez granica su u aprilu ove godine u izveštaju za 2019. godinu upozorili da je Srbija tokom pet godina, otkako zemljom upravlja predsednik Aleksandar Vučić, prvo kao premijer, a zatim predsednik, postala mesto gde novinarstvo nije ni bezbedno niti podržano od vlasti.

Prema indeksu Reporetra bez granica za 2019, Srbija je u odnosu na prethodnu godinu u slobodi medija pala 14 mesta i nalazi se na 90. mestu.

“Broj napada na novinare i medije je u porastu, uključujući i pretnje smrću, a zapaljiva retorika na čijoj su meti novinari sve više dolazi od vladinih zvaničnika”, navodi se u izveštaju.

 

Similar Posts