agata kristi

Na današnji dan 12.01. Agata Kristi (Torki, 15. septembar 1890 — Volingford, 12. januar 1976.)

Agatha Christie nikad nije formalno obrazovana. Majka ju je naučila čitati, a otac podučavao matematiku. Od guvernante je naučila francuski koji je usavršila u Parizu u tinejdžerskim godinama.

U zapletu poput onih u svojim romanima, Agatha je 1926. godine nestala na punih 11 dana. Spisateljici je u to turbulentno vrijeme umrla majka te je otkrila da muž ima aferu tako da je samo sjela u svoj automobil i nestala. Auto je pronađen napušten i policija se već bojala najgoreg.

11 dana kasnije Christie se pojavila u hotelu Old Swan nikada ne otkrivši gdje je bila. Zanimljivo je kako se u hotel prijavila s prezimenom muževe ljubavnice.

Zanimljive činjenice o jezicima

1922. godine proputovala je cijeli krug oko svijeta.

Na današnji dan 12.01.

https://www.southernliving.com/culture/celebrities/agatha-christie-facts

Herkul Poaro (Hercule Poirot) je njezin najpoznatiji detektivski lik i jedini fiktivni karakter u povijesti čija je osmrtnica objavljena u listu The New York Times.

Miss Marple je takođe sjajan lik.

Agatha Christie jedina je spisateljica krimića koja je doživjela jednaku međunarodnu slavu kao dramaturg. Napisala je najizvođeniju predstavu na svijetu, “Mišolovku“, koja je prvi put postavljena na kazališne daske 1952. i do danas se bez prekida nalazi na repertoaru. Predstava je poznata po velikom zaokretu na kraju, a publika je prije svakog izvođenja zamoljena da nikome ne otkrije završetak nakon izlaska iz kazališta.
(materijali s Buro 24/7)

Dobila je titulu dame, zovu je i danas, “Kraljica krimića”. Guiness smatra da je ona najprodavaniji autor svih vremena, poslije Shakespeara. Također je jedna od najprevođenijih – 103 jezika.

Umrla je na današnji datum 1976. godine.

Similar Posts