Novac u braku

Novac u braku

Pitanja u vezi sa novcem i finansijama veoma su osetljiva. Ta pitanja mogu biti bolne tačke u partnerskoj vezi koja inače dobro funkcioniše. Finansijska pitanja veoma brzo mogu da prerastu u emotivna.

Razmirice u vezi sa novcem često se uopšte ne tiču novca već pitanja moći i kontrole.

Rasli smo sa različitim očekivanjima od života. Maštali smo o budućoj kući, putovanjima…

Ponekad imamo sreće, pa nam se finansijska očekivanja ostvare. Ali mnogima očekivanja premašuju finansijske mogućnosti i postaju frustrirani što ne mogu da imaju „ono što su oduvek želeli“.

Budžetske uplate – Srbija

Postoji mnogo razloga zbog kojih bi finansijska situacija mogla biti drugačija od one koju parovi očekuju. Možda je jedan partner izgubio posao ili je pogrešno investiran novac. Ukoliko ne možete da promenite finansijsku situaciju, treba da se suočite sa svojim očekivanjima i da shvatite realnost materijalnih prilika.

Što pre naučite da budete zadovoljni sa onim što imate, pre ćete pronaći „istinsku sreću“.

Novac u braku

Jedan od razloga što parovi imaju nesuglasice u vezi sa novcem jeste što novac ne predstavlja oboma isto. Nekim ljudima novac je izvor sigurnosti i takve su osobe obazrive kad je trošenje novca u pitanju, i verovatno se trude da povećavaju račun u banci. Drugima, novac daje osećaj slobode i imaju bezbrižniji stav. Ne postoji pravi ili pogrešan način na koji se doživljava novac, ali je važno da se isplanira budžet koji odgovara oboma.

Ukoliko vam novac predstavlja izvor sigurnosti potrudićete se da budete štedljivi i da trošite novac u okvirima kućnog budžeta. Vi verovatno kupujete na rasprodajama, pazite šta naručujete u restoranima i putujete kada su karte za prevoz jeftinije. Pravite finansijske planove za budućnost.

Ukoliko vam novac daje osećaj slobode imaćete bezbrižniji stav prema trošenju novca. Za vas je besmisleno imati puno novca u banci ako ne dopuštate sebi da ga trošite. Obično kupujete ono što vam treba i što želite bez obraćanja prevelike pažnje na cenu. Radije biste prekoračili kućni budžet nego neprekidno razmišljali o novcu: „život treba živeti sada i ovde“.

Novac u braku

Ako je jedan od partnera „štedljiv“ a drugi „bezbrižniji“, verovatno ćete u vezi sa novcem imati mnogo nesuglasica. Ipak, možete od partnera mnogo toga da naučite o uživanju u životu (s jedne strane) i pravljenju planova za budućnost (sa druge strane). Onaj koji je „bezbrižniji“ će možda imati osećaj sigurnosti zbog toga što živi sa osobom obazrivijom po pitanju novca. „Štedljiv“ partner će, možda, više uživati u životu sa nekim ko je u vezi sa novcem spontaniji.

Konflikti nastaju kada partner kupi nešto što želi ne razmišljajući o ceni i korisnosti a ovaj drugi mu zameri što sebi ne dopušta takav „luksuz“. „Bezbrižniji“ partner će imati osećaj da ga partner previše kontroliše i sputava njegovu slobodu.

U kući u kojoj oboje volite da trošite moguće su, takođe, nesuglasice u vezi sa novcem. Ukoliko vam sredstva nisu neograničena, može se dogoditi da ostanete bez novca i upadnete u nevolje. Verovatno ćete se svađati kada stignu mesečni računi i kada na kreditnim karticama imate dugove. Međusobno okrivljavanje za situaciju da ste ostali bez novca je često.

Ukoliko oboje štedite novac, možda će vam biti teško da uživate. Moglo bi se desiti da oboje ulažete puno energije na razmišljanje o budućnosti, a da se nedovoljno bavite sadašnjošću. Kada želite da provedete zajedničko vreme van kuće, na nekom izletu ili putovanju, pitate se koliko to košta i da li se to uklapa u finansijsku konstrukciju za budućnost. Nećete moći da se opustite i uživate. Deo novca koji imate na štednim računima i karticama teško da će te potrošiti na sebe.

Novac u braku

Novac kao moć Bez obzira na vaš stav o trošenju novca, oboje treba da učestvujete u finansijskom planiranju života. Ako jedan donosi veći prihod u kuću, lako je pomisliti da taj neko treba više i da odlučuje o budžetu ili da ima više novca za trošenje. Onaj koji manje zarađuje mogao bi da se oseća manje vrednim ili da se odrekne jednakog prava u finansijskim odlukama. Novac bi u takvoj vezi mogao da označi moć.

Stav „ovo je tvoje, a ovo moje“ razara brak. Iako je važno da oboje imaju i nešto sopstvenog novca, osnovni način razmišljanja mora da bude „ovo je naše“. Novac koji oboje zarađujete, mora da bude doprinos domaćinstvu, a ne pojedincu. Onaj koji donosi manje novca u kuću možda trenutno manje radi da bi se starao o deci, započeo novi poslovni poduhvat ili vodio domaćinstvo. Doprinos tog partnera, iako nije u novcu, jednako je ključan za dobrobit porodice. Zajedničko donošenje finansijskih odluka je najzdraviji način pristupanja novcu.

Jasenka Jugović
bračni i porodični psihoterapeut

Hvala sajtu: Lekari duše

 

Similar Posts