Veliki Časni post

Počinje Veliki (Časni) post

U ponedeljak 15.03.2021. godine i traje do Vaskrsa koji ove godine “pada” 2.05.2021.

Ovaj post naziva se Velikim, i zbog posebne važnosti, i sa svoje dužine. Sastoji se od Svete četrdesetnice i Strasne sedmice. Četrdesetnica je ustanovljena, od strane Crkve, radi podražavanja 40-dnevnog posta i molitve Gospoda Isusa Hrista, koje je Gospod držao – posle svoga krštenja, udaljivši se u pustinju – pred svoje stupanje na propoved Jevanđelja. Iza Sv. četrdesetnice, koja se završava u petak Šeste sedmice posta, dolazi post Strasne sedmice, posvećen učestvovanju u stradanjima i smrti Gospoda Hrista, po zapovesti njegovoj da će „doći… dani kad će se oteti Ženik od njih, i onda će postiti u one dane” (Luka 5, 35).

Počinje Veliki (Časni) post

Osnovni cilj posta jeste očišćenje duše i tela od telesnih i duševnih strasti, kao i proslavljenje Boga i njegovih svetih. Pravi post, dakle, ima dve strane, telesnu i duhovnu i sastoji se kako u uzdržanju od mrsne hrane tako i u uzdržavanju od rđavih misli, želja i dela, umnožavanju molitava, dobročinstava i vršenju svih evanđelskih vrlina. Stoga sveti Vasilije opominje: „Korist od posta ne ograničavaj samo na uzdržavanje od jela, zato što je istinski post udaljavanje od zlih dela.” Post obuzdava slastoljublje i stomakougađanje. Međutim, on istovremeno oslobađa čoveka od tiranije duševnih strasti i rđavih pomisli. Njime se čisti čovekov um i uzvodi ka nebesima. Nemoguća je čista i sabrana molitva i sticanje bilo koje hrišćanske vrline bez duševnog i telesnog posta. Ipak, najvažniji cilj posta jeste da uz njegovu pomoć steknemo zajednicu sa živim Bogom. Bez duševne čistote koja se između ostalog postiže i redovnim postom ne možemo da se približimo Bogu i zadobijemo čistu molitvu, te tako postanemo zajedničari Božje blagodati.

Računanje datuma Uskrsa

Počinje Veliki (Časni) post

“Istinski post nije samo odricanje od različite hrane, nego odricanje od strasti i grehova”.

Sveti Vasilije Veliki

“Onaj koji posti samo telesno ne trudeći se u vrlini liči na čoveka koji je sagradio lepu kuću, ali u njoj živi sa zmijama i škorpijama”.

Sveti Fotije Carigradski

“Kada stomak gladuje, srce postaje smireno. A kada se stomaku ugađa, misao postaje ohola”.

Sveti Jovan Lestvičnik

“Od mnoštva hrane um postaje grub, a dobro uzdržanje ga očišćuje”.

Sveti Jefrem Sirin

“Dobar je hleb posta zato što u njemu nema kvasca slastoljublja”.

Sveti Nil Sinajski

“Post donosi korist onima koji mu razumno pristupaju, dok šteti onima koji mu nerazumno pristupaju”.

Sveti Marko Podvižnik

“Postom se zadobija čistota telesna na prvom mestu, a kroz čistotu telesnu i čistota duhovna”.

“Post, molitva i milostinja jesu praktični izraz vere, nade i ljubavi”.

Sveti Nikolaj Velimirović

Similar Posts