Ikona Presvete Bogorodice Trojeručice
25. jul po novom kalendaru
Ova sveta i čudotvorna ikona Presvete Bogorodice, zvana „Trojeručica“, pripadala je najpre svetom Jovanu Damaskinu. Kada bezbožni ikonoborni car Lav III Isavrijanac (717- 741 g.) okleveta ovog svetog Jovana, koji beše revnosni zaštitnik svetih ikona, pred damaskim halifom (knezom) za tobožnju izdaju države i vladara damaskog, halif kazni svetog Jovana javnim otsecanjem njegove desne ruke.

Uveče, kada se stišao gnev halifov, Jovan izmoli od njega svoju otsečenu ruku, i dobivši je, dođe sa njom pred ovu ikonu Presvete Bogomajke. Stavivši ruku na njeno mesto uz rame, svetitelj pripade sa suzama i usrdnom molitvom Prečistoj Vladičici, proseći od Nje isceljenje svoje ruke. Dugo se tako moleći pred Ikonom, Jovan pred njom i zaspa. U snu mu se javi Bogomajka i isceli mu ruku kao što je i bila pre otsecanja, jedino što je vidan bio ožiljak na koži, radi posvedočenja čuda. Iz blagodarnosti za isceljenje, sveti Damaskin načini od srebra jednu ruku (tačnije rečeno šaku) i priloži je svečesnoj Ikoni Bogorodice, koja od toga i bi nazvana „Trojeručica“. Iako je zatim bila otkrivena nevinost svetog Damaskina, on ipak napusti halifov dvor i Damask i otide u veliku lavru svetog Save Osvećenog (koja se nalazi između Jerusalima i Mrtvog Mora), gde se uskoro i zamonaši, imajući svagda sa sobom i ovu čudotvornu Ikonu Prečiste Bogomatere.

Prečista Ikona „Trojeručice“ ostala je u lavri svetog Save Osvećenog sve do 13. veka, kada bi data svetom Savi prvom arhiepiskopu Srpskom, zajedno sa čudotvornom Ikonom „Mlekopitateljnice“. Svetu „Trojeručicu“ doneo je sv. Sava Srpski u Srbiju, a zatim je ona, zbog nemira i burnih vremena, čudesno otišla sama iz Srbije i na jednom magaretu, bez ičije pomoći, stigla u Svetu Goru, pred svetu obitelj Hilandarsku. Monasi hilandarski sa radošću su je dočekali i svečano uneli u manastirski saborni hram Svetog Vavedenja.

Kasnije, kada je jednom nastao spor oko izbora igumana u Hilandaru, sveta Ikona Trojeručica sama je došla na čudesan način u igumanski presto, i mada su je oci vraćali u oltar, to se čudo tri puta ponavljalo, dok nije najzad ona tu i ostavljena i time sveta Trojeručica postala i do danas ostala igumanija Hilandarska. Zato u srpskoj lavri Hilandarskoj ni do danas nema igumana, nego samo proigumani (tj. zamenici). Eklisiarh i sva bratija uvek uzimaju blagoslov za službu i ostale manastirske poslove od svete Ikone Trojeručice, praveći metanije pred njom, pošto ona stalno stoji u igumanskom prestolu (kod desne pevnice).

Mitropolit Svete Gore Leontije, boraveći u Rusiji 1686. godine, saopštio je o ovoj svetoj Ikoni i ovo: jedan živopisac iz Hilandarske obitelji, želeći da ikonopiše jednu ikonu Presvete Bogorodice, obeležio je glavne crte ikone na drvetu, pa je onda nakratko izišao iz svoje kelije. Kada se vratio, ugledao je na onom nacrtu ikone nacrtanu još jednu treću ruku. Pomislivši da je to uradio neko od bratije, on uze i izbrisa tu treću ruku. No preko noći ta Treća ruka se opet pojavi, a on je opet izbrisa. Kada se to ponovi i po treći put, on ču jasno glas Presvete Bogomatere, koji mu govoraše: „Ne usuđuj se da treću ruku izbrišeš; to je Moja volja!“ Povinujući se ovom glasu, ikonopisac izradi ikonu Bogorodice Trojeručice, i od tada se ova čudotvorna Ikona tako izobražava svuda u Pravoslavnim Crkvama, to jest sa tri ruke. Takvu jednu ikonu dobio je na dar iz Svete Gore ruski patrijarh Nikon u 17. veku, a nedavno je bratija manastira Hilandara poslala jednu potpuno vernu kopiju Trojeručice u manastir Svetog Save Osvećenog u Palestinu.

Molitvama Presvete Vladičice naše Bogorodice neka Gospod pomiluje i spase nas. Amin.

Preuzeto iz knjige “Žitija svetih za juli“ Prepodobnog Justina Ćelijskog

Tropar, glas 4.

Jako zvjezda svjetozarjajuščaja, iz Serbiji na Aton čudesno prijde, vsečesnaja ikona tvoja trojeručica, juže obitelj hilandarskaja blagogovjejno vosprijemši, jako božestveni dar sviše proslavljajet tja Vladičicu, i umilno vopijet: ne otstavi milost tvoju od nas, no prebudi snami vo vjeki.

Tropar, glas 4.

Kao svetlozarna zvezda iz Srbije, na Aton čudesno dođe svečasna ikona tvoja Trojeručica. Pobožno je primivši kao božansteni dar s visina, obitelj hilandarska tebe slavi, vladičice, i usrdno vapije ti: Ne udalji milost tvoju od nas, nego budi s nama u vekove.

Similar Posts