Srbija ima Oskara

Da li ste znali da Srbija ima 9 nosilaca Oskara? Jedan od njih poseduje čak 4 ovakva priznanja.

1️⃣ Mladen Sekulović, kasnije poznat kao Karl Malden, snimio je više od 60 filmova, a za “Tramvaj zvani želja” je 1952. dobio Oskara za najbolju sporednu mušku ulogu. Nominovan je bio i za Oskara 1954. za ulogu ostvarenu u filmu “Na dokovima Njujorka”.

2️⃣ Dušan Vukotić, filmski reditelj, scenarista, animator i profesor na Filmskoj akademiji u Zagrebu, Oskara je dobio 1962. za najbolji kratki animirani film “Surogat”.

3️⃣ Albert Majer, konstruktor filmskih kamera, rođen u Perlezu, vlasnik je čak četiri Oskara i dve Emi nagrade za filmska i televizijska ostvarenja snimana njegovim kamerama. Dobio je Oskare 1950, 1953, 1960. i 1965. godine.

Oskarovka začepila usta ljigavcima koji osuđuju žene zbog odeće i kažu da su same krive za zlostavljanje

4️⃣ Stojan Stiv Tešić, Užičanin koji se u Ameriku preselio kada mu je bilo 14 godina, Oskara za scenario filma “Breaking Away” dobio je 1979. Film je preveden kao “Četiri prijatelja”, a jugoslovensku premijeru imao je upravo u Užicu.

5️⃣ Iste godine, Zoran Perišić, rođeni Zemunac dobio je Oskara za specijalno dostignuće za hit “Supermen” Ričarda Donera. Dobio je nadimak – “Čovek koji je naučio Supermena da leti”, a sam izum letenja na velikom platnu po njemu je nazvan “Zoptic”.

6️⃣ Dana Maksimović je dobila kolektivni Oskar za produkciju filma “Crash”, 2004. godine.

Srbija ima Oskara

7️⃣ Inovator na polju filmske kamere, inženjer optike i elektronike Mirko Kovačević, osvojio je “tehničkog” Oskara 2007. godine za FI+Z (Focus, Iris, Zoom) sistem koji reguliše tri funkcije svakog objektiva na filmskim kamerama.

8️⃣ Samo godinu dana kasnije, istog Oskara dobio je još jedan Srbin. Profesor dr Dejan Ilić iz Selevaca kod Smedereva, naučnik iz oblasti fizičke hemije, mikroračunarstva, elektronike, nagrađivani menadžer i profesor Univerziteta u Gracu.

9️⃣ Đorđe Milašinović je već na svom prvom projektu dobio Oskara za vizuelne efekete u ostvarenju “The Jungle Book” 2017. godine. Od tada je radio na nekim od najskupljih i najpoznatijih filmova kao što su “Pirati sa Kariba – Salazarova osveta”, “Planeta majmuna – Rat” i drugi.

Similar Posts