Sta je anksioznost

Šta je anksioznost?

Anksioznost je hronično stanje tenzije, brige, straha. Anksioznost nije neka vaša osobina ili karakterna crta, koju vam dodele vaši bližnji.

Ovo je važno da osveste i prihvate i osobe koje se bore sa anksioznošću, podjednako kao i njima bliski prijatelji ili članovi porodice.

Kada član porodice uputi anksioznoj osobi reči poput:
– “Lenštino, nikad ništa od tebe!”
– “Isti si tvoj otac! Sve na dreku hvataš!”
– “Reći će ljudi da si neki čudak!”,
budite sigurni da je neće ni motivisati, niti pokrenuti. Naprotiv! Samo se doliva “ulje na vatru”.

Šta je anksioznost?

Naravno, onda u razgovoru sa anksioznom osobom čujem kako mi objašnjava da je ona tako nesposobna, da nije u skladu, da je glupa, lenja, nedostojna…
To nije tačno!

Anksiozna osoba bije ozbiljnu bitku. Treba prvo da ugleda taj neizmeran, neracionalan i neadekvatan strah. Kada ga postane svesna treba i da ga oseti i prizna da je tu, prisutan u svakoj pori života, a zatim da radi na svome osnaživanju i dešifrovanju obrazaca koji mogu doprineti razvoju anksioznosti (npr. odbacujuće ponašanje, preteće, neprijateljsko ponašanje, strah od napuštanja, neuspeha, i sl.).

Da li verujete u sebe?

Anksioznost je često prateća pojava adaptaciji na stresnu situaciju. Međutim, u današnje vreme sve češće, preraste i u psihopatološki poremećaj.

Ako preterano brinete kako ćete biti prihvaćeni u društvu, kako će vas videti, kako ćete se pokazati, ako vam je nivo samopoštovanja nizak (ili ga ni nema), ako imate više negativnih nego lepih interakcija sa prijateljima, ne brinite i ne povlačite se.

Niste ni ružni, ni glupi, ni nesposobni, ni nadmeni, ni agresivni, ni lenji, ni trapavi… Potpuno ste u redu! Samo je vaš strah od pojavljivanja pred drugima, snažniji od želje da se i pojavite. Taj strah nije racionalan, on vas “radi”, a vaš zadatak je da na njemu radite.

Ne bojte se, niste sami 💯

Psihoterapeut

Olivera Ćirković

#ljubav   #strah #stres #sklad #bes #radnasebi #strpljenje

Similar Posts