sveta prepodobna ksenija

Sveta prepodobna Ksenija Petrogradska

Crkva slavi spomen Blaženoj Kseniji 6.februara. Rođena u Rimu kao jedinica ćerka znamenitog senatora.

Privučena ljubavlju Hristovom ne htede stupati u brak, kako željahu roditelji njeni, nego, da bi izbegla to, odbegne iz doma tajno sa dve robinje svoje, i dođe na ostrvo Koa, u mesto Milas, gde osnuje devičku obitelj podvizavajući se tu do smrti.

Sretenje Gospodnje

Iako beše slaba žena, ipak imađaše mušku izdržljivost u postu, molitvi i bdenju. Često po celu noć stajaše na molitvi; beše odevena bednije od svih sestara, a na hleb koji jeđaše, često posipaše pepeo iz kadionice.

U času njene smrti († 450. godine) pojavi se divno znamenje nad devičkim manastirom: venac od zvezda sa krstom u sredini, sjajnijim od sunca. Od njenih moštiju mnogi bolesnici dobiše isceljenje. Robinje njene sledovahu u svemu primeru svoje igumanije, i kada umreše, biše sahranjene, po svojoj želji, kod nogu blažene Ksenije.

Sveta prepodobna Ksenija Petrogradska

Ko je mene znao, da pomene dušu moju radi spasenja duše svoje!

Ove zavetne reči uklesane su na nadgrobnoj ploči Svete Ksenije Petrogradske na Smolenskom groblju u Petrogradu (Sankt Peterburgu) poziv su na molitveno poštovanje Svetih Božijih ugodnika, ali i još jedna opomena nama hrišćanima da je Bog naš Bog živih i da u Gospoda našeg nema mrtvih već samo u Gospodu usnulih i na zemlji živućih.

Življi i prisutniji od nas grešnika u Gospodu jesu usnuli pravednici, Njegovi ugodnici ,neprekidno se javljaju i u pomoć pritiču svima onima kojim im molitveno i sa verom za pomoć pribegavaju.

Blažena Ksenija je neumorna i hitra pomoćnica skoro dva veka.

Blažena Ksenija Petrogradska pomaže svima koji joj se sa verom i molitvom obraćaju.

MOLITVA SVETOJ KSENIJI PETROGRADSKOJ

Similar Posts