Sveti Đorđe - Đurđevdan

6.maj Sveti Đorđe – Đurđevdan

Danas je Đurđevdan, jedan od najviše slavljenih praznika kod Srba.

Ovaj slavni svetitelj rodio se u kući bogatih i časnih roditelja u Kapadokiji. Kad mu je otac postradao kao hrišćanin, majka se preselila u Palestinu gde je dečak odrastao i već u dvadesetoj godini dospeo do čina tribuna u službi cara Dioklecijana.

U to vreme car je započeo veliki progon hrišćana, ali je mladi Đorđe stupio pred cara i odvažno rekao da je i on hrišćanin. Time je započelo njegovo stradanje za veru. Tamnica, okovi, krvave rane po celom telu i sva druga strašna mučenja nisu pokolebali mladića. On se neprestano, usrdno i iskreno molio Bogu i Bog ga je isceljivao i spasavao smrti na veliko divljenje naroda.

Sveti Georgije Pobedonosac.
Pobednik nad zlom.
Božjom silom pobednik nad samim sobom i prirodom.
Svedok Vaskrslog Hrista.
Vitez trpljenja.
Od njega tražimo pomoć i posredovanje.
Ne boj se malo stado. Hrista, Crkvu, neće vrata adova nadvladati.
Hristos vaskrse!

Sveti Đorđe – Đurđevdan

Kada je Đorđe molitvom vaskrsao jednog mrtvaca, mnogi su primili veru, a među njima i careva žena Aleksandra, glavni žrec Atanasije, zemljoradnik Glikerije, potom Valerije, Donat i Tirin.

Car je najzad odlučio da Đorđa i svoju ženu osudi na smrt sečenjem glave. Carica je izdahnula na stratištu pre pogubljenja, a sveti Đorđe posečen je 303. godine.

Mnoga čudesa dešavala su se od tada na njegovom grobu. Gospod ga je, zbog njegove iskrene i nepokolebive vere, učinio moćnim da pomaže svima koji su u nevolji i koji ga iskreno slave i prizivaju njegovo ime.

Običaji…

Similar Posts