Vežbe za oblikovanje i zatezanje stomakaVežbe za oblikovanje i zatezanje stomaka

Vežbe za oblikovanje i zatezanje stomaka

I da radite sve moguće vežbe koje su predviđene za trbušne mišiće, teško da možete da vidite rezultate ako određene namirnice jednostavno ne izbacite iz jelovnika. Trbušnjaci su čak 70 posto ishrana, a 30 posto vežbe.

#Plank

Poznatiji po svom engleskom nazivu, plank je sastavni deo svakog treninga.

Vežbu počnite tako što legnete na stomak, a zatim se podignite na podlaktice i onda na dlanove. Što se tiče položaja stopala, pod treba da dodiruju samo prsti. U ovom položaju stojite do 30 sekundi, a vežbu ponovite 3 puta.

Plank može da se radi na rukama, kolenima, laktovima ili prstima. Jako je bitno da vam stražnjica u ni jednom trenutku ne “propadne” i da je u ravni s leđima. Pravilno odrađena vežba jedino može doneti rezultate.

#Sklopka

Lezite na leđa i ispružite ruke i noge tako da ste celom dužinom na podu, zatim dižite ruke i noge ravno dok se u isto vreme ne dodirnu u vazduhu.

Sklopka je jako delotvorna, ali i zahtevna vežba, pa je uradite samo par puta s par ponavljanja. S njom oblikujete sve mišiće corea i postižete oblikovanje donjih trbušnih mišića.

#Veslanje

Sednite na pod i podignite noge u vazduh, pa ih vucite napred i nazad. Ova jednostavna vežbica može da bude veoma delotvorna, više od trbušnjaka, a posebno ako početnik i ako imate problema s masnim naslagama na stomaku.

Ako ste pak član teretane, radite ovu vežbu na spravi za veslanje i ne samo da ćete ojačati mišiće nego i mogućnost povrede zglobova u ovom slučaju skoro da ne postoji.

Vežbe za oblikovanje i zatezanje stomaka

# Trbušnjaci

Trbušnjake za početak vežbajte par puta nedeljno, po nekoliko serija jer ćete tako izbeći kontra efekt, odnosno širenje struka, a lagano i postepeno ćete jačati trbušne mišiće. Savetuje se da izbegavate klasične trbušnjake odnosno one kod kojih se celo telo diže kako bi došlo do kolena.

Umesto toga kombinujte različite vrste trbušnjaka, od kojih će svaka biti korisna za jedan od mišića. Ipak, isklesane trbušne mišiće nećemo postići samo jednom vežbom, jer trbušnih mišića ima mnogo više.

Trudite se da vam leđa uvek budu ravna dok izvodite vežbu jer inače može doći do povrede.

Hvala sajtu Buro247.hr

Similar Posts