Sladoled sa bananama na 4 načina

Sladoled sa bananama na 4 načina, brzo i lako

Isprobaj recept za sladoled sa bananama, kao ukusnu i zdravu poslasticu ovog ljeta! Postupak je veoma jednostavan, za sve okuse potrebno je samo dobro izmiksati sastojke i zamrznuti ih. Uživaj u rashlađujućim ljetnim poslasticama!

Banana
Eng. Banana
Lat. Musa sapientium
duguljasti, zelenožuti plod tropskog drveta Musa sapientium.

1943. godine znanstvenik Bailey podijelio je banane na jestive u svježem stanju (M. sapientium) i one koje se prije konzumiranja toplinski obrađuju (M. paradisiaca).

Bere se potpuno zelena, a zrije u posebnim zrionicama diljem Europe. Zrela banana intenzivno je žute boje i ima iznimnu aromu koja se ne gubi ni kada se banana sušenjem pretvori u prah.

Najbolji recept za sladoled 

Energetska vrijednost na 100 g je 89 kcal/372 kJ. Banane sadrže 74% vode, 1% bjelančevina, 0,5% masti, 13,5% šećera, 23% ugljikohidrata i 3,4% biljnih vlakana.

Bogate su kalijem, a sadrže i magnezij, kalcij, fluor, fosfor, željezo, cink i bakar. Banane su isto tako bogate i vitaminima, najviše sadrže beta-karoten, vitamine grupe B te vitamine C i E. Vrlo dobar su izvor vitamina B6 te dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, kalija i mangana.

Prirodna enzimska reakcija zrenja dovodi do konverzije ovako visoke razine šećera iz škroba, tako da zrele banane sadrže oko 20% šećera. Sadrži i probiotske šećere, fruktooligosaharide (inulin).

1. Okus banana/jagoda

3 banane
½ šolje zaleđenih jagoda
½ šolje mlijeka
1 kašičica ekstrakta od vanilije

2. Okus banana/čokolada
3 banane
½ šolje sjeckane crne čokolade
1 kašičica ekstrakta od vanilije
½ šolje mlijeka

3. Okus banana/vanilija

3 banane
¼ šolje mlijeka
1 kašičica mahune vanilije

4. Okus banana/kikiriki

3 banane
2 kašike kikiriki maslaca
1 kašika kakaa
¼ šolje mlijeka

Za detaljan postupak, pogledaj video i uživaj u ljetnim poslasticama koje će te rashladi

 

Similar Posts