Ludvig van Betoven

Ludvig van Betoven (Ludwig van Beethoven) je nemački kompozitor i pijanista. Rođen je 16.12.1770. godine, a preminuo je 26.03.1827. godine.

Rođen je u Bonu (Sveto rimsko carstvo). Od malena je pokazivao muzički talenat, a osnovama muzike naučio ga je njegov otac i još nekoliko lokalnih muzičara.

Hektor Berlioz

Studije muzike započeo je kod Christian Gottlob Neefe u rodnom Bonu. Od njega je naučio komponovanje i uz njegovu pomoć objavio svoja prva dela. Odlazi u Beč da bi učio muziku kod V. A. Mocarta, ali mu se želja nije ispunila jer se ubrzo vraća u Bon zbog majčine bolesti.

Nakon nekoliko godina vraća se u Beč i upoznaje Jozefa Hajdna i pored njega stiče reputaciju izuzetnog pijaniste, izučava kontrapunkt i violu i komponuje. Nakon Hajdnovog odlaska u London, Betoven ostaje u Beču i predaje se komponovanju.

Ludvig van Betoven

U 26. godini počinje da gubi sluh, a do četrdesete je već bio potpuno gluv. Ipak, nikada nije prestao da komponuje. Prekinuo je svako javno pojavljivanje i sa najbližim prijateljima komunicirao je pisanim putem.

Umro je u Beču, a na sahrani je bilo više od 20.000 ljudi.

Komponovao je 9 simfonija, više koncerata za klavir, uvertire i druge orkestarske kompozicije, 16 gudačkih kvarteta i neke druge kamerne kompozicije, veći broj klavirskih tria, klavirskih kvarteta, gudačkih kvinteta, kamernih sastava sa duvačkim instrumentima, sonate za violinu, violončelo i druge instrumente, a naročito 32 proslavljene sonate za klavir, druga dela za solo klavir, operu „Fidelio”, vokalna dela (duhovna i svetovna), pesme…

Similar Posts