indijski orah

Indijski orah

Iako nosi ovaj naziv, indijski orah niti je izvorno poreklom iz Indije, niti je orah.

Poreklom je iz Brazila, a prema botaničkoj klasifikaciji nije vrsta orašastog voća, već seme kešu jabuke, tropske biljke čiji je latinski naziv Anacardium occidentale.

Pošto je Indija odavno najveći svetski proizvođač indijskog oraha, po toj zemlji je dobio novo, svetski poznato ime. Orah je u nazivu ostao, jer seme ima najviše sličnosti sa orašastim plodovima. Biljka raste u obliku grma, a zreli plodovi su u spektru od žute do crvene boje.

Pita sa vanil kremom i višnjama/Izuzetno ukusna

Na samom kraju zrenja, seme se vidljivo izdvaja na donjem delu ploda.

Ono ima veoma visok sadržaj zdravih masnoća, minerala i vitamina. Zbog svih svojih svojstva koristi se u prevenciji mnogih bolesti.

Veoma je dobar izvor vitamina B, folne kiseline i kalijuma. Sadrži odgovarajuće količine selena, bakra, fosfora i magnezijuma.

Delikatno začinjen je omiljena zakuska među namirnicama koje mogu da se nađu u skoro svim prodavnicama. Od njega se pravi sjajan maslac i pogodan je dodatak za salate i pržena jela.

Jezgra indijskog oraha najčešće se nude pečena, kao meze uz različita alkoholna pića. Indijski orah može da se dodaje u različite salate, piree od povrća, jela od mesa i ribu.

Jezgro
Indijski orah se upotrebljava i u poslastičarstvu, kao sastojak u mnogim kolačima, mafinima i tortama. Osim toga indijski orah se koristi u receptima za musove, kremove, sladolede, mleka od orašastog voća i sireve. Pečeni indijski orah može da se konzumira i poptuno samostalno.

Od indijskog oraha se pravi brašno, koje presatavlja pravi delikates od kog se prave kaše i pogače. Maslac od indijskog oraha takođe je delikates koji se inače dosta koristi u farmaciji i medicini i slabije u kulinarstvu.

 

Izvor fotografije: @IndiaMART/FB.

Similar Posts