vaskrsni ponedeljak

Vaskrsni ponedeljak, Svetli ponedeljak (grč: Δευτέρα Διακαινησίμου), prvi dan po Vaskrsu, u koji se pesme dana Hrišćanske Pashe poju sa istim intenzitetom i žarom, jer se cela Svetla sedmica smatra kao produžetak jednog dana – Vaskrsa. Zato je bogosluženje isto kao i za Vaskrs. Ono posle vozglasa sveštenika, počinje pesmom trikratnog “Hristos voskrese”. Na jutrenju pre šestopsalmija takođe se uvek peva “Hristos voskrese” tri puta, i tek potom se čita šestopsalmije.

Budi uvek ovakav kakav si danas! Živi Hristom i radošću Njegovog Vaskrsenja! Bura života, zluradost grešnika, svetski metež i bestidni razvrat, koji te okružuju kao uzburkano more, sve će to biti nemoćno da te odvoji od Izvora života. Tvoje će oči biti upravljene u večnost i tvoje će srce obuhavatiti vaseljenu. Nisi sam! S tobom su arhanđeli i anđeli, apostoli i proroci, mučenici i prepodobni, kao mnoštvo onih koji danas žive na zemlji i nisu preklonili koljena svoja pred Vaalom. Zlo našeg vremena ništavilo je pred večitom pobedom Hrista, Pobeditelja smrti. Vaskrse Hristos i padoše demoni! Vaskrse Hristos i raduju se anđeli! Vaskrse Hristos i život živi!

Živi i ti u Njemu i ne prepuštaj se duhovnoj smrti, koju gledaš svuda oko sebe! Živa je Hristova Crkva i Gospod će pobediti svet!

Hristos Vaskrse!

Mitropolit Antonije (Blum) –
„Vaskrse Hristos i život živi”

Narodni običaji na Vaskrsni ponedeljak

U većini naših krajeva Vaskršnji praznici traju tri dana. Na Vaskrsni ponedeljak se nastavljaju gozbe i veselja, na kome se ugošćavaju rođaci, kumovi, komšije i prijatelji. To je vreme kada se okuplja rodbina i iz udaljenijih krajeva. U mnogim mestima se organizuju litije, uključujući i manastir Hilandar.

Tamo, rano izjutra, po završenoj službi u hramu, monasi izlaze iz manastirske porte, noseći Crkvene predmete, na čelu sa ikonom Bogorodice Trojeručice. Krećući se laganim hodom u povorci, poju svo vreme tropare Bogorodici i obilaze mesta: Krst cara Dušana, spomen mesto Bogorodici podignuto na mestu gde je uginula mazga koja je donela ikonu Bogorodice Trojeručice iz Jerusalima, kosturnicu gde se čuvaju kosti upokojenih monaha, a onda se vraćaju u manastir i ponovo ulaze u hram.

Veliki vašar na Svetli pondeljak održava se u Trgovištu.

Similar Posts