žitarice koje sadrže gluten

Žitarice koje sadrže gluten su: pšenica, raž i ječam. Spelta je glutenska žitarica, vrsta pšnice. Sadrži gluten koji smeta celijakičarima i osobama alergičnim na gluten.

Dozvoljeni su kukuruz, pirinač, heljda, proso, soja, kinoa, amarant, rogač, tapioka, manioka, kesten.

Obratiti pažnju na moguću kontaminaciju pri proizvodnji brašna od ovih žitarica, prilikom pakovanja, transporta ili pri prodaji!

Zob ne sadrži gluten, ali može se uzgajati u blizini žitarica koje sadrže gluten, te samim tim može doći do kroskontaminacije glutenom. Avenin, protein koji se nalazi u zobi može izazvati probavne smetnje kod nekih osoba jer ga telo prepoznaje kao gluten.

Gluten je protein koji je nerastvorljiv u vodi.

Celijakija je neizliječiva bolest, za sada jedini lek je doživotna bezglutenska prehrana.

Meko i mlečni proizvodi ne sadrže gluten.

Oboleli od celijakije moraju doživotno da se pridržavaju bezglutenske ishrane.

Bezglutenskom ishranom ne gubi se ni jedan neophodan elemenat za uredan razvoj deteta i zdrav život odraslih.

Žitarice koje sadrže gluten

U bezglutenskoj dijeti zabranjena je konzumacija pšenice, raži, ječma i zobi i svih namirnica proizvedenih od ovih žitarica.

Oboleli od celijakije moraju da izbegavaju i sve namirnice koje sadrže čak i gluten u tragovima, jer i najmanje količine glutena mogu izazvati oštećenja.

U bezglutenskoj dijeti dozvoljene su sve namirnice koje prirodno ne sadrže gluten- meso, riba, mleko, jaja, voće, povrće, krompir, pirinač, kukuruz.

Kolač od jabuke i cimeta

Na tržištu postoje posebni prehrambeni proizvodi bez glutena. Ovi proizvodi označeni su natpisom “bez glutena“ i/ili simbolom precrtanog klasa pšenice ispod koga je registracioni broj licence .
Simbol precrtanog klasa pšenice je međunarodna oznaka za bezglutenske proizvode i obolelima garantuje da je označeni proizvod potpuno bezbedan i ne sadrži gluten.

Similar Posts