Horoskop je vrsta dijagrama koji se koristi u astrologiji, a na kom su prikazani položaji Sunca, Meseca, planeta, zvezda u trenutku nekog događaja ili rođenja neke osobe u odnosu na neki od sistema korišćenih u astrologiji.

 

Horoskop se sastoji od velikog broja elemenata i njihovih povezanosti; astrološki elementi, astrološki znakovi, astrološke kuće, planete, planetarni aspekti.

Nijedna naučna studija nije dala podršku točnosti horoskopa, a metode koje se koriste za interpretaciju se uopšteno smatraju pseudo-naučnim.

Izračunavanje horoskopa je nekada bio mukotrpan posao, računali su se vrhovi kuća (acedent i ostali vrhovi), a zatim unosili položaji planeta, Sunca i Meseca iz tablica. Danas to za nas rade kompjuterski programi.

Horoskop” po sunčanim znakovima u medijskom zabavnom smislu daje opise osobina vezane uz znakove zodijaka, planete, i druge osobine horoskopa.

Pretpostavljene povezanosti s osobinama ličnosti su se pojavljivale u stoletnim kalendarima, sanjaricama i sličnoj narodnoj literaturi, za razliku od horoskopa koje izrađuju i interpretiraju astrolozi.

Između ostalog utvrđeno je da ne postoji povezanost između datuma rođenja i osobina ličnosti, između znakova sunca i izbora zanimanja, izbora partnera i drugih predviđanja koja daju tzv. dnevni, novinski horoskopi.

Praksa pisanja horoskopa za 12 zoodijačkih znakova (Ovan, Bik, Blizanci, RakLav, DevicaVagaŠkorpijaStrelacJaracVodolijaRibe) nastala je početkom 20. veka, kao medijska forma poreklom iz astrološkog simboličkog sistema. Pre toga nije postojala u astrologiji.

Pre 20. veka reč horoskop odnosila se na tačno izračunatu kartu s tačno određenim satom rođenja, pa je reč Horoskop zapravo označavao – ascendentni znak zoodijačkog kruga.

Ironično je da u znakološkom viđenju astrologije, odnosno tzv. medijskoj formi dnevnih horoskopa, nema uopšte proračuna ascendentnog položaja, dakle nema horoskopa:)

Ne može se reći da apsolutno nema istine u nekim stvarima vezanim za astrologiju. I treba odvojiti astrologiju od gatanja, crne magije i sličnih gluposti. Svi poznajemo žene koje prvo ujutru idu da pročitaju šta im kaže horoskop.

Nemam ništa protiv toga da se sve to uzme kao neka vrsta zabave i razonode, a ako se nekad potrefi i neka istina, još bolje!

Ehoroskop za 7. februar

Ehoroskop za 8. februar

Dnevni horoskop za 9. februar

 

Similar Posts